NYHEDER    DEBAT    KØB & SALG    DET SKER    BYG SELV    LINKS    DENNE SIDE/KONTAKT  
 
Debatforum 30. juni
Re: KRAV: Adgang til 2-meter. John ...
  Det sker 28. maj
Rævejagt i Nordsjælland
 
 

Gratis UHF-frekvenser til alle

Et nyt privatradiobånd kan man ikke kalde det. Men fællestrækkene er til at få øje på, så det er ikke uden grund, hvis din privatradionabo er begyndt at interessere sig for de nye, frit tilgængelige UHF-frekvenser omkring 446 MHz.

At man kan kommunikere såkaldt landmobilt på disse frekvenser er ikke i sig selv nogen nyhed. Det nye er, at det ikke kræver tilladelse fra Telestyrelsen eller betaling af afgift til samme. Enhver kan købe en - eller måske snarere to - af de såkaldte PMR 446-radioer og gå i gang. Radioerne skal blot være godkendt af Telestyrelsen, et krav, der i øvrigt bortfalder, når EUs R&TTE-direktiv træder i kraft den 8. april næste år.

PMR 446-ordningen må ikke forveksles med den (måske) kommende prøvefri radioamatørlicens, som man må vente på i en tid endnu. 446 MHz er ikke radioamatørfrekvenser, men bruges kun af PMR 446-radioerne. Frekvenserne har været åbne for alle i et lille halvt år, og en håndfuld forskellige radioer har på nuværende tidspunkt fundet vej til det danske marked.

Den tilladte sendestyrke på de nye radioer er en halv watt, og rækkevidden er ikke så stor som på stationære 27 MHz-anlæg, bl.a. fordi radioerne kun må være håndholdte og benytte en indbygget antenne. Man må ikke tilslutte f.eks. en tagantenne. Fra flere sider meldes om en typisk rækkevidde på ca. 3 km i frit terræn. Det betyder selvsagt, at radioerne vil være uegnede til typiske privatradioaktiviteter som båndaviser og bankospil, selv om der ikke juridisk er noget i vejen for at bruge dem til den slags. Omvendt er radioerne velegnede til indbyrdes kommunikation over kortere afstande, f.eks. mellem biler, der følges ad. Fordelen frem for privatradio er her et renere signal uden "italienere" og andre forstyrrelser.

En af dem, der har prøvet de nye radioer, er aalborgenseren Gert Poulsen, DEN1GP, fra Nordjysk Packet Radio Klub (NPRK). Og han giver de nye radioer mange rosende ord med på vejen. - Det er genialt! Kvaliteten er suveræn, alletiders, siger han. - Ungerne, der skal ud at lege, kan bruge radioerne uden at genere nogen. Og så er radioerne ikke klodsede; de fylder som en 20 styks cigaretpakke, siger Gert Poulsen videre. Han tror ikke, at de nye radioer ligefrem vil give et nyt walkietalkie-boom, da privatradiobåndet allerede er noget affolket. - Men for dem, der vil være fri for støj, er det her sagen, siger han.

Gert Poulsen kan godt nikke genkendende til den typiske rækkevidde på 3 km, men han fortæller dog om en anden aalborgenser, der bor højt oppe i et højhus, hvorfra han - indendørs - har kunnet snakke med én i Hjallerup, 20 km væk. - Hvis man kan opnå fri sigt, så kan man faktisk række langt, siger han.

I Aalborg-området er man ifølge Gert Poulsen foreløbig fem-seks personer, der har forsøgt sig med PMR 446-radioerne. En af dem er hans packetklub-kollega, NPRK-formand Kenneth Schultz (DEN1KS). Og han tror ligefrem, at hvis packet på lidt længere sigt har en fremtid i hans lokalområde, så bliver det på 446 MHz snarere end på 27 MHz. Endnu har Aalborg-folkene dog ikke prøvet at tilslutte packet-modemerne til de nye radioer.

Men det er ikke kun private, der kan få glæde af PMR 446-radioerne. Også det erhvervsliv og de foreninger, som landmobil-radioerne oprindelig var designet til, kan selvsagt bruge dem. Og de gør det. Alinco-forhandleren Jørgen E. S. Paulsen fra Glostrup-firmaet af samme navn har en enkelt PMR 446-radio - Alinco DJ-SR1 - i sit varesortiment. Og det er virksomheder og foreninger snarere end private, der køber den, siger han. Forklaringen tror han er prisen på cirka 2000 kroner incl. moms. Men til den pris skal det siges, at man altså også får en radio, der er beregnet til professionel brug. Jørgen Poulsen har i øvrigt også prøvet at række 20 km med sin radio; det var over vand, siger han.

Danitas Radio har også sendt to professionelle PMR 446-radioer - af mærkerne Maxon og Kenwood - på markedet i prisklassen 2000 kroner incl. moms. Men ydermere har de sendt en lille radio, Cobra MicroTALK PMR 100, på gaden, som man kan få for under en "tusse", hvis man kan nøjes med to af de tilladte otte kanaler. Hos Danita anslår man, at køberandelen er fifty-fifty mellem private og virksomheder/foreninger.

Man kan også være heldig at finde et tilbud med en endnu lavere pris. Ifølge Gert Poulsen kunne man f.eks. købe 446 MHz-radioer til 400-600 kroner på den nyligt afholdte radiomesse i Hadsten.

Et lovmæssigt kuriosum omkring PMR 446 er i øvrigt, at den tavshedspligt, der gælder for de fleste kommunikationsfrekvenser, formelt også gælder her, selv om frekvenserne må bruges af alle og enhver. Hos Telestyrelsen har man dog endnu ikke haft nogen sager om uretmæssig brug af oplysninger, opfanget på PMR 446-radioen. Men man fristes til at tro, at der er tale om en forglemmelse fra lovgiverside, idet almindelig privatradio og amatørradio er udtrykkeligt undtaget fra reglerne om tavshedspligt.

PMR 446-ordningen har ifølge Telestyrelsen været mange år undervejs, idet den har skullet koordineres mellem mange forskellige lande. Men så er det til gengæld i mange tilfælde tilladt at tage sin PMR 446-radio med på rejse i udlandet.

17. december 1999.


Kommentarer til denne artikel:

PMR radioer. Kai (Optional) Kanstrup - 21. maj 2022 21:22.

446 mhz privatkanaler. arne bruhn - 27. januar 2014 14:50.
   Re: 446 mhz privatkanaler. Janus - 28. januar 2014 21:57.
      Re: 446 mhz privatkanaler. Janus - 28. januar 2014 22:05.

Klik her for at skrive en ny kommentar til artiklen.

SENESTE NYHEDER

6. maj
Jægerspris-klub fylder 30 år

17. januar
Hvem er derude?

27. december
Schweiz afskaffer CB-licens, men kun delvist

15. juli
Tjekkiet får 80 kanaler

26. juni
Jan Bentzen, B.T.H., er død


Flere nyheder

Søg i nyhedsarkivet

 
SENESTE I DEBATFORUM

Re: KRAV: Adgang til 2-meter
John Sauerberg - 30/6 23:38

Re: KRAV: Adgang til 2-meter
Klein - 30/6 05:12

Re: Bæ og blod snak ad.....
Michael - 23/6 14:47

Re: Bæ og blod snak ad.....
Jasen - 23/6 14:10

Re: KRAV: Adgang til 2-meter
Peter - 19/6 20:00


Flere indlæg


17118880 besøg