NYHEDER    DEBAT    KØB & SALG    DET SKER    BYG SELV    LINKS    DENNE SIDE/KONTAKT  
 
Debatforum 25. januar
Re: hvad stod TH for i kaldenavn. F...
Køb & Salg 25. februar
Manual/diagram til Nordland 1500 købes
Det sker 18. august
Loppemarked i Frederikssund
 
 

UK: Gudstjenester på 27 MHz

STORBRITANNIEN: Den britiske radio- og telemyndighed, Ofcom, har åbnet mulighed for, at landets kirker så at sige kan afholde gudstjenester på privatradiobåndet.

Kirkelige organisationer har efterspurgt en mulighed for, at f.eks. gangbesværede og handicappede borgere, der har svært ved at komme til kirken, kan følge den lokale gudstjeneste i deres hjem, uden at det bliver alt for dyrt i teknisk udstyr for den enkelte.

Her kunne det umiddelbart synes mest oplagt at tildele frekvenser, som kan modtages på en almindelig radiomodtager, som stort set enhver borger allerede har. Men Ofcom har ikke ønsket at tildele almindelige radiofoni-frekvenser til formålet, da man ikke ser disse transmissioner som radioudsendelser i egentlig forstand, men åbenbart snarere som en form for kommunikation.

Så i stedet har man altså fundet på, at 27 MHz kan bruges, foreløbig i to regioner - Nordirland og West Yorkshire - en forsøgsperiode på et år. Argumentet er dels, at udstyret allerede er nemt og billigt at anskaffe, og dels, at aktiviteten på privatradiobåndet er stærkt faldende og frekvenserne langt fra fyldt op. I starten af 1990'erne var der registreret 300.000 privatradiobrugere i Storbritannien, i dag ligger tallet i størrelsesordenen 20.000.

Men selv om kirkerne skal benytte privatradiofrekvenser, er der ikke tale om privatradio i lovmæssig forstand, men derimod om en ny radiotjeneste, kaldet "Community Audio Distribution System", CADS, og det betyder bl.a., at det ikke er hele privatradiobåndet, kirkerne råder over. Storbritanniens privatradiobrugere har 80 kanaler at gøre godt med - de 40 CEPT-kanaler, som er fælles med resten af Europa, heriblandt Danmark, og 40 andre kanaler i området 27,600-27,999 MHz, som briterne er alene om. Og det er kun på de 40 særlige britiske kanaler, at kirkerne får lov at sprede deres budskab. Disse kanaler bliver angiveligt meget lidt benyttet af privatradiobrugerne i dag.

Kirkerne må i forsøgsperioden sende med FM-modulation og 4 watt i op til 10 meters antennehøjde, og hver enkelt kirke skal søge om individuel licens til at gøre brug af ordningen. Der bliver dog ikke tildelt en specifik frekvens - det er op til kirkerne (og privatradiobrugerne) selv at koordinere, hvem der skal bruge hvilke af de 40 tilladte kanaler.

30. januar 2005.


Kommentarer til denne artikel:

Digitale signaler. finn jensen - 9. januar 2008 13:19.

Klik her for at skrive en ny kommentar til artiklen.

SENESTE NYHEDER

6. maj
Jægerspris-klub fylder 30 år

17. januar
Hvem er derude?

27. december
Schweiz afskaffer CB-licens, men kun delvist

15. juli
Tjekkiet får 80 kanaler

26. juni
Jan Bentzen, B.T.H., er død


Flere nyheder

Søg i nyhedsarkivet

 
SENESTE I DEBATFORUM

Re: hvad stod TH for i kaldenavn
Flemming Niel... - 25/1 20:13

Re: hvad stod TH for i kaldenavn
Arne Pedersen - 25/1 19:21

hvad stod TH for i kaldenavn
Flemming Niel... - 19/1 21:14

Re: Uniden
Janus - 13/12 15:24

Re: Uniden
Janus - 13/12 15:15


Flere indlæg


9746387 besøg