NYHEDER    DEBAT    KØB & SALG    DET SKER    BYG SELV    LINKS    DENNE SIDE/KONTAKT  
 
Debatforum 25. januar
Re: hvad stod TH for i kaldenavn. F...
Køb & Salg 25. februar
Manual/diagram til Nordland 1500 købes
Det sker 18. august
Loppemarked i Frederikssund
 
 

NLDNET reorganiserer sig

HOLLAND: Den 23. oktober søsatte Hollands ældste packet radio-net, NLDNET, en helt ny overordnet struktur, der skal reorganisere og effektivisere det gamle BBS-net.

Nettet har eksisteret siden 1991 og var efterhånden blevet temmelig omfattende og rodet, og den 10. oktober mødtes BBS-folk fra hele Holland for at få orden på sagerne. Resultatet er blevet en struktur, hvor hver af Hollands 12 provinser (amter) forsynes med post fra en regional koordinator - et centralt BBS, der er blevet valgt til at udføre denne opgave. De 12 koordinatorer forwarder post indbyrdes pr. telefonmodem via et knudepunkts-BBS, og koordinatorerne er de eneste, der har adgang til knudepunktet, som også fungerer som central WP-database.

Knudepunkts-BBSet har fået kaldesignalet NL3IPR og har sin egen H-rute, der ikke er identisk med nogen af provinsernes. Geografisk ligger NL3IPR i byen Sneek i provinsen Friesland, men teknisk set kunne knudepunktet ligge hvor som helst. Fordelen ved, at det har sin egen H-rute, er netop, at knudepunktet uden problemer kan flyttes, hvis dets nuværende indehaver f.eks. ønsker at holde op med at køre BBS. Man lader i så fald blot en ny indehaver af knudepunktet overtage kaldesignal og H-rute, og dermed slipper man for at foretage nogen ændringer i det øvrige net, bortset fra, at koordinatorerne måske skal ringe op til et nyt telefonnummer.

BBSerne i hver provins har en høj grad af selvstyre. De afgør selv f.eks. ad hvilke veje og på hvilke tidspunkter, der skal forwardes inden for provinsen. Eventuelle uenigheder løses af koordinatoren, og er dette ikke muligt, kan utilfredse BBSer og brugere klage til en "ombudsmand", der er valgt for hele landet og ikke er den samme som indehaveren af knudepunkts-BBSet.

Hele omstruktureringen af NLDNET skal selvfølgelig ses i lyset af, at nettet ikke er det eneste i Holland og derfor har brug for at fungere optimalt.

Folkene bag NLDNET er ikke meget for at lukke for mange BBSer ind i varmen, og det har gennem de seneste år fået vragede BBSer til at lave deres egne regionale net. Disse har siden fundet sammen i et landsdækkende "netværk nummer 2", der har fået navnet NLNET, og i dag konkurrerer NLDNET og NLNET om brugerne - en konkurrence, der mange steder fører ikke så lidt ufred og stridigheder med sig. Der bliver ofte skrevet med store bogstaver om hinanden, og misbrug af en modparts kaldesignal er et så udbredt fænomen i landet, at password-beskyttet adgang til BBSerne de fleste steder er absolut nødvendigt (i modsætning til i Danmark, hvor password-beskyttet adgang er et næsten ukendt begreb på packet radio).

NLDNET og NLNET er - i hvert fald officielt - ikke forbundet indbyrdes, og på mødet den 10. oktober vedtog NLDNET-folkene, at det fortsat ikke skal være tilladt at koble BBSer fra NLNET på.

Og netop det, at uønskede BBSer holdes ude af NLDNET er vel den væsentligste grund til, at en ordnet struktur som den, nettet nu har indført, overhovedet er mulig at få til at hænge sammen. Bagsiden af medaljen er, at freden næppe vil sænke sig over det hollandske packet radio-miljø foreløbig.

3. november 1998.


Klik her for at kommentere emnet i artiklen.

SENESTE NYHEDER

6. maj
Jægerspris-klub fylder 30 år

17. januar
Hvem er derude?

27. december
Schweiz afskaffer CB-licens, men kun delvist

15. juli
Tjekkiet får 80 kanaler

26. juni
Jan Bentzen, B.T.H., er død


Flere nyheder

Søg i nyhedsarkivet

 
SENESTE I DEBATFORUM

Re: hvad stod TH for i kaldenavn
Flemming Niel... - 25/1 20:13

Re: hvad stod TH for i kaldenavn
Arne Pedersen - 25/1 19:21

hvad stod TH for i kaldenavn
Flemming Niel... - 19/1 21:14

Re: Uniden
Janus - 13/12 15:24

Re: Uniden
Janus - 13/12 15:15


Flere indlæg


10162009 besøg