NYHEDER    DEBAT    KØB & SALG    DET SKER    BYG SELV    LINKS    DENNE SIDE/KONTAKT  
 
Debatforum 26. juli
Re: Qyt - håndradio 10-15timer operativ tid.. ...
  Det sker 28. maj
Rævejagt i Nordsjælland
 
 

Frygt for støj fra internet på el-nettet

SVERIGE: Mens el-selskabet Sydkraft arbejder på at etablere Power Line Communication (PLC), d.v.s. internetforbindelser via el-nettet, stiger bekymringen blandt flere forskellige brugere af radiokommunikation. Eksperter frygter, at datatrafikken i el-nettet kan forstyrre - og i værste fald helt lamme - radiokommunikation i området fra 0 til 30 MHz, fordi el-ledningerne ikke er afskærmede. Hvis det sker, vil også privatradiokanalerne på 27 MHz blive ramt.

- Elnettet er ikke bygget til at overføre datasignaler med høj hastighed. Jo højere bitrate, der benyttes, des større bliver det frekvensområde, der forstyrres, siger Hans Sundkvist fra Försvarets Materielverk til ComputerSweden. Ifølge ham kan el-nettet komme til at bruge frekvenser på op til 30 MHz, og dermed kan radiokommunikationen for både luftfart, søfart og forsvar blive forstyrret. - Forsvaret bruger meget radiokommunikation i sine systemer, og vi må ikke forstyrres, siger han.

Også formanden for radioamatørorganisationen Sveriges Sändereamatörer, Gunnar Kvarnefalk er meget bekymret. - Transmission af data gennem elnettet vil aldrig kunne balanceres, uden at el-ledningen kommer til at fungere som en lang antenne, siger Kvarnefalk, som frygter at radioamatørernes kortbølgekommunikation vil kunne ødelægges på helt op til 2-3 kilometers afstand.

Sydkraft er i gang med at levere PLC til de første 3000 husstande i Skåne. Selskabet siger til avisen, at man følger loven, og at man ikke har set nogen tegn på forstyrrelser. Også på Gotland er et el-selskab i gang med at etablere internetforbindelser. Her er man dog ikke kommet så langt endnu, men har et pilotprojekt kørende hos 200 hussstande.

Både den svenske telemyndighed, Post- och telestyrelsen, og Elsäkerhetsverket holder et vågent øje med udviklingen.

Herhjemme har Nesa kørt et forsøg med PLC i Lyngby, men det er foreløbig uvist, om internet via el-nettet bliver til noget.

18. februar 2002.


Klik her for at kommentere emnet i artiklen.

SENESTE NYHEDER

6. maj
Jægerspris-klub fylder 30 år

17. januar
Hvem er derude?

27. december
Schweiz afskaffer CB-licens, men kun delvist

15. juli
Tjekkiet får 80 kanaler

26. juni
Jan Bentzen, B.T.H., er død


Flere nyheder

Søg i nyhedsarkivet

 
SENESTE I DEBATFORUM

Re: Qyt - håndradio 10-15timer operativ tid.
Camping-00 - 26/7 22:53

Qyt - håndradio 10-15timer operativ tid.
Camping-00 - 26/7 22:46

Re: KRAV: Adgang til 2-meter
John Sauerberg - 30/6 23:38

Re: KRAV: Adgang til 2-meter
Klein - 30/6 05:12

Re: Bæ og blod snak ad.....
Michael - 23/6 14:47


Flere indlæg


17311577 besøg