NYHEDER    DEBAT    KØB & SALG    DET SKER    BYG SELV    LINKS    DENNE SIDE/KONTAKT  
 
Debatforum 14. april
Re: prepper radio. GMax
Køb & Salg 3. februar
Søger Danita CM-127 eller andet 27 MHz
Det sker 2024
TangoMike Træf 2024 på Fyn
 
 

Skriv i debatforum

Annuller indlæg

Navn

E-mail-adresse (andre kan ikke se den, men kan besvare privat via debatforumet)

Overskrift

Debatindlæg/kommentar


Skriv følgende tal: Tre To Tre.


Send mig en e-mail, når mit indlæg besvares i debatten.
Gem mit navn og e-mail-adresse til næste gang. Hvordan det?



Slut med at udnytte kraftige antenner

5. juni 2002.

At benytte en antenne med forstærkning plejede at være den eneste lovlige mulighed for at forøge sin sendestyrke på 27 MHz. Men med de seneste ændringer af reglerne på området, er det slut med denne mulighed.

Siden det "røde cirkulære" trådte i kraft 1985 har det været tilladt at sende med maksimum 4 watt afgivet fra radioen. Derimod var der frit slag for at opnå højere signalstyrke ved at benytte retningsantenner og andre antenner med forstærkning, dog var det indtil 1992 kun tilladt, hvis antennerne var lodret polariserede. Men ifølge den såkaldte radiogrænseflade, der i dag beskriver, hvad der rent teknisk er tilladt på privatradio i Danmark, er det nu den effektivt udstrålede effekt (ERP) fra antennen, der ikke må være højere end 4 watt.

Privatradionyt har bedt IT- og Telestyrelsen beskrive konsekvenserne af denne nye regel for privatradiobrugere, og styrelsen bekræfter, at det fremover er det samlede anlæg, d.v.s. radio og antenne tilsammen, der ikke må udstråle mere end 4 watt.

De 4 watt skal regnes i forhold til en dipolantenne, hvilket i praksis er samme sag som de halvbølgeantenner, mange privatradiobrugere benytter. Køber man en kraftigere antenne, f.eks. en af de også populære 5/8-baseantenner, så skal radioens sendestyrke altså skrues ned, således at sendestyrken fra antennen bliver den samme, som hvis man sendte 4 watt med en halvbølge. En 5/8-antenne giver cirka dobbelt så mange effektivt udstrålede watt, så med sådan en på taget skal senderen altså skrues ned til 2 watt. Og køber man en endnu kraftigere antenne, f.eks. en beam-antenne, så skal der tilsvarende skrues endnu længere ned for senderen.

Til gengæld kan man udnytte den nye regel, hvis man har en halvbølge- eller anden neutral antenne og har et langt antennekabel med meget signaltab. Så kan man skrue senderen op, indtil man opnår 4 watt ude ved antennen.

IT- og Telestyrelsen oplyser dog også, at der som altid gælder det, at radioanlæg, der er taget lovligt i brug under tidligere gældende regler, fortsat må benyttes. Derfor er man ikke forpligtet til at skrue ned, hvis man har haft sin 4 watts radio og sin 5/8-antenne oppe hele tiden. Men køber man ny radio eller antenne, så skal der skrues ned. Samtidig siger styrelsen, at selv brugere af gamle anlæg kan blive pålagt at skrue ned til den styrke, de nye regler fastsætter, hvis anlægget skaber forstyrrelser.

SENESTE NYHEDER

6. maj
Jægerspris-klub fylder 30 år

17. januar
Hvem er derude?

27. december
Schweiz afskaffer CB-licens, men kun delvist

15. juli
Tjekkiet får 80 kanaler

26. juni
Jan Bentzen, B.T.H., er død


Flere nyheder

Søg i nyhedsarkivet

 
SENESTE I DEBATFORUM

Re: prepper radio
GMax - 14/4 21:22

Re: prepper radio
Max - 14/4 19:27

Re: prepper radio
Julia - 14/4 18:51

Re: prepper radio
Michael-Blåme... - 14/4 18:40

Re: prepper radio
John b - 14/4 11:56


Flere indlæg


21058381 besøg